Waarom jij met weerstandbanden moet gaan trainen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn veel soort trainingsmaterialen die je kunt aanschaffen om jou training te optimaliseren. Éen van die trainingsmaterialen zijn weerstandsbanden. De steeds populair wordende weerstandbanden zie je steeds meer gebruikt worden in de sportschool of home gym, maar waarom? In dit artikel vertellen wij jou alles over de voordelen en gebruikswijze van de weerstandbanden.

Waarom trainen met weerstandsbanden?
Waarom zou jij weerstandbanden aan je training moeten toevoegen? Om te beginnen is het trainen met weerstandbanden heel nuttig door de variabele weerstand die er ontstaat. Bij deze variabele weerstand kan je de weerstand aanpassen op jouw kracht tijdens de gehele beweging. Dit noemen we ook wel accommodating resistance.  Deze weerstand kan je toepassen bij een hack squat, maar ook bij het gebruik van een optrek stang kan het gebruik van weerstandbanden handig zijn.

weerstandbanden kunnen beginnende sporters helpen met het leren van een correcte pull-up. Je kunt de weerstandsbanden als hulpmiddel gebruiken, en op deze manier meer focussen op de uitvoering van de oefening.

Ook kan je het weerstandsprofiel van de benchpress of hack squat aanpassen doormiddel van de weerstandbanden. Hierdoor kan je het sticking punt (moeilijkste punt) onderin de beweging lichter maken.

De voordelen op een rijtje
Eerder dit artikel hebben we al uitgelegd waarom het trainen met weerstandbanden zo handig is. Je kunt namelijk de weerstand aanpassen op de kracht die je levert, maar dat is uiteraard niet het enige voordeel. Om een goed overzicht weer te geven hebben wij een paar voordelen op een rijtje gezet.
 

 1. Weerstandbanden zijn goedkoop
  Het kopen van één weerstandsband of een gehele set is vaak niet duur. Vooral niet als je kijkt naar de overige voordelen van de weerstandsbanden.

 

 1. Constante spanning
  Vind jij het fijn om te trainen tot verzuring van de spieren, dan is constante spanning misschien wel het grootste voordeel van de weerstandsbanden. Met weerstandsbanden is het creëren van constante spanning en stimulatie van de spieren heel gemakkelijk. Neem bijvoorbeeld een hip bridge. Bij de standaard hip bridge ontstaat de meeste spanning bovenaan de beweging, en neemt de stimulatie van de spieren af onderaan de beweging. Met deze weerstandsbanden is het mogelijk om de spanning vast te houden, en verzuring te creëren.

 

 1. Gemakkelijk mee te nemen
  Wil jij fit blijven tijdens een lange rijs? Weerstandbanden zijn gemakkelijk mee te nemen in een koffer of tas. Door de zachtheid en flexibiliteit van het materiaal vormt deze zich gemakkelijk in een tas of koffer. 

 

 1. Lichaamsgewicht oefeningen optimaliseren
  Met de weerstandsbanden van Jordan kan je ,jou pull-up, chin-up of push up gemakkelijk optimaliseren. Wanneer je de weerstandsbanden gebruikt als hulpmiddel kan dit helpen bij het optimaliseren van de uitvoering. Dit resulteert vaak in meer spiergroei en een kleinere kans op blessures.

 

 1. Geschikt voor elk trainingsniveau
  Weerstandbanden zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes en soorten weerstanden. Dit zorgt ervoor dat er altijd een weerstandband geschikt is voor jou trainingsniveau per oefening.

Daarnaast kun je de weerstand tijdens de training nog verder aanpassen door de band tijdens het trainen zelf meer of juist minder op spanning te brengen.

Weerstandsband oefeningen voor jouw workout
Weerstandbanden zijn te gebruiken in de sportschool en in je home gym, maar welke oefeningen zijn het meest effectief? Hieronder hebben wij een opsomming gemaakt van de beste weerstandband oefeningen voor het onder en boven lichaam.
 

Bovenlichaam:

 • Chest press
 • Lat pull down
 • Bicep curl
 • Tricep extention
 • Lateral raise
 • Back rows
 • Shoulder press
 • Pull-up

 

Onderlichaam:

 • Stiff leg deadlift
 • Abductions
 • Calf fraise
 • Hip bridge
 • Leg extention
 • Goodmornings
 • Donkey kicks