Alles over het bevorderen van spierherstel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elke sporter binnen de sportschool kent het wel. Je traint hard en let goed op je voeding maar het gewenste resultaat blijft uit. Dit komt vaak doordat de spieren niet kunnen herstellen van de spierschade die jij hebt aangebracht. In deze blog geven wij jou 7 tips om spierherstel te optimaliseren voor meer progressie en een beter fysiek.

Wees bewust van de macro’s
Goede voeding is het belangrijkste aspect als het gaat om spierherstel. Na een zware training heb je namelijk vetten en kolhydraten nodig om je lichaam opnieuw van energie te voorzien. Eiwitten zijn daarnaast heel erg belangrijk voor het herstellen en opbouwen van de spieren. Wanneer je optimaal wilt herstellen van je trainingen, dan moet je ervoor zorgen dat je weet hoeveel je van deze macro’s binnen krijgt. Om hier bewustzijn van te creëren kan je gebruik maken van macro trackers zoals Myfitnesspall en GO.

Drink genoeg water
Wanneer je genoeg water drinkt zorgt het ervoor dat je bloed dun blijft. Dun bloed stroomt sneller en dit zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller afgevoerd kunnen worden. Dit kan direct voor minder spierpijn zorgen de volgende dag.

Tip: neem een grote fles (500 ml) mee naar je studie of werk. Zorg ervoor dat je gedurende dag 4 tot 5 van dit soort flessen opdrinkt.

Een goede nachtrust
Een goede nachtrust is essentieel voor optimale spierherstel. Tijdens je slaap krijgen je spieren namelijk de meeste tijd om rustig te herstellen. Naast op tijd naar bed gaan is het ook handig als je een uur voordat je gaat slapen geen elektronische apparaten gebruikt. Het “blauwe licht” kan namelijk de biologische klok hinderen en dit zorgt voor een slechte nachtrust. Daarnaast kan het drinken van koffie of andere cafeïne houdende producten de slaap beïnvloeden. Zorg ervoor dat je geen cafeïne houdende producten in de avond drinkt om dit te voorkomen. Streef altijd naar een nachtrust van 7 tot 9 uur.

Kneipp-methode
We hebben allemaal wel eens gehoord dat een sauna of ijsbad bevorderend zal zijn voor spierherstel. Maar waarschijnlijk is de Kneipp-methode nog onbekend voor jou. De Kneipp-methode is een vorm van hydrotherapie en zorgt voor optimale spierherstel, maar hoe werkt het? De Kneipp-methode is gemakkelijk uit te voeren onder de douche. Ga 3 minuten onder de douche staan en wissel elke 30 seconde de temperatuur van koud naar warm. Het zal even wennen zijn, maar naast spierherstel zorgt dit vaak ook voor een kortdurende energie boost.

Spierherstel bevorderen met supplementen
Zoals eerder genoemd is voeding een belangrijk aspect als het gaat om spierherstel, maar ook het gebruik van supplementen kan nuttig zijn. Denk hierbij aan supplementen zoals Magnesium, Vitamine C en Eiwitten (whey). Probeer deze supplementen ten alle tijden te gebruiken als aanvulling en niet als vervanging van voeding.

Luister naar je lichaam
Het klinkt misschien als een cliché, maar het luisteren naar je lichaam is heel erg belangrijk. Probeer bijvoorbeeld niet te gaan trainen met spierpijn, maar wacht tot de spierpijn is verholpen. Probeer ongeveer 48 tot 72 te wachten tot je dezelfde spiergroep weer gaat trainen.

Trakteer jezelf op een massage
Een goede massage is een manier om je bloedcirculatie te bevorderen. Daarnaast kan een goede masseur vaak ook spierknopen uit je spieren masseren. Als laatst kan een massage in de avond ook voor een betere nachtrust zorgen aangezien een massage als ontspannen word ervaren.